ABC för benamputerade

Din tipsbank för ett ampisliv med mer kvalitet

Absolut Torr

Apotekets superantiperspirant mot svåra svettningar. Applicera på huden där protessleeven ska fästa, låt torka, sätt på sleeven som vanligt. Den tar inte bort all svett, men du klarar dig betydligt längre än utan! Har du bra hud på stumpen kan du ju testa att använda den där med.

 

Elscooter

Tvåhjulig elscooter med sadel som är det perfekta hjälpmedlet för gångsträckor som är längre än din stump klarar. Betydligt mer praktiskt och mindre slitsamt än kryckor eller rullstol. Betydligt mer attityd än en elrullstol (folk vill ha en egen!) och även lättare att ta med sig – bara fäll ihop den och ta med den i bilen, på bussen, i flygplanet!

Finns även en fyrhjulig variant som påminner mer om en permobil men är ljusår tuffare! Läs mer om båda varianterna här. Bor du i ett landsting som använder sig av Fritt val av hjälpmedel kan du ansöka om en rekvisition för elscooter (”elrullstol med manuell stryrning”) genom arbetsterapeuten på din vårdcentral.

 

Fritt val

En fantastisk möjlighet som finns i några landsting, bland annat Stockholms län, Sörmland och Kronoberg. Den innebär att du själv väljer vilka hjälpmedel du vill ha, utan att vara begränsad av det utbud som finns hos Hjälmedelscentralen. Du kanske till exempel är i behov av ett gånghjälpmedel för att ta dig längre sträckor, men drar dig för att använda en elrullstol i stil med permobil som erbjuds hos Hjälpmedelscentralen. Med hjälp av en Fritt-val-rekvisition från arbetsterapeuten på din vårdcentral kan du vända dig till andra leverantörer som har ett annat utbud.

 

Hopfällbara kryckor

Suveränt hjälpmedel för dig som bara behöver kryckor ibland. Lätt att ta med sig i en väska eller att ha liggande i bilen. Går att få på rekvisition genom arbetsterapeuten på din vårdcentral.

 

Kompressionsstrumpa

Hjälper dig hålla en konstant storlek på stumpen, genom att ge stöd under de perioder du inte använder protesen, till exempel på natten. Läs mer under Lymfmassage.

 

Lymfmassage

Har du en stump som krymper i omfång under dagen när du använder protesen? Då har du antagligen behov av lymfmassage (och även kompressionsstrumpa, se under denna punkt). Stumpens krympta storlek är dess rätta storlek, och du behöver hjälp för att inte behöva leva med problemen att stumpen svullnar på natten och sedan varierar i storlek, med dålig protespassning som följd.

Lymfsystemet är i princip lika viktigt som blodomloppet, men få känner till det. Lymfsystemet är kroppens avfallstransport från vävnaderna och kroppens mjukdelar – dvs. hud, fettväv, muskler mm. Det är också en viktig del av immunförsvaret. För amputerade kan det ställa till bekymmer på grund av minskad cirkulation när man inte står och går på samma sätt som innan. Lymfsystemet har ingen egen pump för cirkulationen, som blodet har hjärtat, utan cirkulationen är beroende av den pumprörelse som uppstår när vi står och går. Det innebär att du kan få problem om du inte kan gå lika mycket som tidigare. Du blir svullen i stumpen, kan få nervsmärtor och i värsta fall en infektion i huden som heter Rosfeber och som är dödlig om man inte snabbt kommer under behandling med antibiotika.

Få ortopedläkare och ortopedingenjörer/-tekniker kan något om lymfsystemet och du behöver därför lära dig det själv, så du vet när du behöver vård. Lymfmassage, eller manuell lymfterapi som det också kallas, kan hjälpa dig. Det är sjukgymnaster med en specialistutbildning som utför denna vård.

 

Protes

Läs in dig på vilka varianter som finns och bilda dig en egen uppfattning om vad som bäst passar dina behov och önskemål. Ortopedverkstäderna runt om i Sverige har mycket varierande kunskaper och erfarenhet av att göra proteser. Tyvärr är det många som hänger kvar i gamla förlegade metoder, som till exempel att fästa protesen med ett ”pinnsystem”. Det ger extremt stor belastning på änden av stumpen och därmed större risk för problem. Den mest moderna metoden och som funkar utmärkt för de allra flesta användare är vakuum, med backventil eller vakuumpump.

Är du inte nöjd? Byt ortopedverkstad! Begär specialistvårdsremiss om du behöver söka dig utanför ditt landsting.

Det finns massor av alternativ både vad gäller funktion på olika protesfötter och utseende på protesen, leta reda på det som bäst passar dig och se till att du får det, det är ditt liv och din livskvalitet det handlar om.

 

Rosfeber

Rosfeber är en bakteriesjukdom som vanligen orsakas av så kallade betahemolyserande streptokocker. Även stafylokocker kan ge upphov till sjukdomen. Det är sålunda ingen egentlig ”egen” sjukdom, utan mer ett sjukdomstillstånd som kan ha flera orsaker. Bakterierna förekommer ofta på huden även hos friska. Infektion kan uppstå om huden är skadad exempelvis genom skärsår, skavsår eller kroniskt bensår, men det går inte alltid att påvisa orsaken. Människor med vätskesvullen vävnad (ödem) drabbas oftare eftersom den ovanliggande huden är extra känslig för sjukdomen.

Rosfeber kan börja med feber, illamående och kräkningar, och efter några timmar får man en tilltagande rodnad någonstans i huden, ofta i anslutning till ett synligt sår. Huden kan bli intensivt röd, och rodnaden kan sprida sig tämligen snabbt. Utan behandling kan tillståndet övergå i blodförgiftning (sepsis).
Om infektionen orsakas av en toxinbildande streptokock kan patienten bli hastigt svårt sjuk. Oftast är dock tillståndet mindre dramatiskt; patienten behöver inte bli allmänpåverkad och alla får inte ens feber. Rosfeber behandlas med antibiotika.

Vissa personer drabbas om och om igen, framför allt de som har kroniska bensår eller kroniskt ödem. De kan behöva ha antibiotika hemma för att kunna börja behandlingen vid de första tecknen på ett återfall.

Kommentera