Elscooters

Praktiskt gånghjälpmedel med attityd

300WEn elscooter är tvåhjulig med sadel, och är utmärkt för den som har nedsatt gångförmåga men inte behöver rullstol.

Den är hopfällbar och får lätt plats i bagageluckan på en vanlig bil. Den finns i tre olika storlekar, med olika starka motorer, för olika behov.

Man kan använda den så väl inom- som utomhus, t ex i mataffären, i köpcenter, på marknader och mässor, på promenader i stad och skog. Man kan också köra den ända fram till gaten på flygplatsen.

Den laddas i ett vanligt eluttag på några timmar. Eftersom den är liten och hopfällbar behövs inget särskilt förvaringsutrymme.

Ett tips är att kombinera två eller alla tre storlekar, för att kunna välja efter vad man ska göra. Inne i mataffären är den minsta modellen smidigast, likaså på platser med mycket folk/trängsel, då den inte tar mycket mer plats än en person. Den största modellen är oslagbar för längre sträckor, t ex en promenad i stad eller skog, då den är stark i backar och har lång körsträcka på varje laddning. Till flygresor och liknande är den mellersta mest lämplig, den är betydligt starkare än den minsta, och samtidigt betydligt lättare att bära/transportera än den största.

Till elscootrarna finns tillbehör som lås med larm, förvaringskorg, backspeglar mm.

X-Moto

 

Ett annat alternativ är en lite tuffare variant av elrullstol än till exempel en Permobil. Den är fyrhjulig men har ett sportigare utseende och liknar en moped. Perfekt för unga människor som inte känner sig bekväma med en Permobil och betydligt mer prisvärd.

 

 

Kommentarer från nöjda användare:

”Jag är benamputerad och för mig blev det ett helt nytt liv att ha tillgång till mina elscootrar. Från att vara hänvisad till kryckor eller rullstol och inte kunna ta mig några längre sträckor, kan jag nu följa med vänner på ”långpromenad” och en sväng på stan. Jag kan besöka matvaruaffären på egen hand och jag kan gå på mässor och marknader utan att bli ”översprungen” som när jag använt rullstol. Jag kan ta mig till gaten på flygplatser utan att be om assistans av personalen. Det är självständighet, frihet och livskvalitet!”

”En permobil eller liknande har aldrig varit ett alternativ för mig, då jag med en sådan känner mig utstirrad, handikappad och gammal. Den är också omöjlig att frakta med sig utan omfattande ombyggnationer av bilen alternativt färdtjänst. Det är även ett betydligt dyrare hjälpmedel än elscootrar, och i mitt och många andra ungas fall betydligt mer än man behöver.”

 

Fakta tvåhjuliga elscooters

Motoreffekt
250 W
300 W
1 000 W
Maxbelastning
80 kg
120 kg
120 kg
Räckvidd
Upp till 10 km
7-15 km
Upp till 25 km
Maxhastighet
Ca 14 km/h
Ca 20 km/h
Ca 37 km/h
Laddningstid
2-6 timmar
2-6 timmar
4-8 timmar
Hjulstorlek diameter
Ca 15 cm
Ca 20 cm
Ca 25 cm
Drift
Drivrem
Kedja
Kedja
Bromsar
Ja
Skivbromsar
Skivbromsar
Vikt
Ca 16 kg
Ca 25 kg
Ca 40 kg
Tillbehör
Drivrem, 3-packLåskätting med larmLåswire med larm
Låskätting med larmLåswire med larm
BackspeglarLåskätting med larmLåswire med larm
Användningsförslag
Passar i mataffären och t ex Ikea, då den är mycket lätt att ta med sig. Ihopfällbar och löstagbar sadel.
Passar på marknader och t ex på semesterresan. Orkar lite längre sträckor och olika underlag. Lätt att ta med sig. Ihopfällbar och löstagbar sadel.
Passar för längre sträckor och i alla typer av terräng.Batteriet (ca 20 kg) ligger i en väska och kan bäras separat för att förenkla att ta med sig. Ihopfällbar och löstagbar sadel.Har ledbelysning fram och bak.

 

Fakta fyrhjulig elscooter

Äntligen en elrullstol med attityd! Det här är en helt ny modell av hjälpfordon, som förenar tryggheten hos en promenadscooter med känslan hos en riktig moped.Den har en råstark 600 W motor som ger gott om kraft i alla lägen. Hastigheten når upp till 20 km/h men kan regleras i tre steg för att anpassas till olika situationer.
Modellen är utrustad med lysen, blinkers och tuta – precis som en moped! De stora hjulen ger bra rull på exempelvis cykelbanor, men framkomligheten på kuperat väglag är ändå god. Grusgångar, gräsmattor och till och med enklare stigar är inga problem.
Samtidigt är modellen klassad som el-rullstol vilket gör att föraren betraktas som fotgängare (får framföras på trottoarer, cykelbanor samt i butiker). Den är mycket enkel att manövrera med steglöst gasreglage och effektiva bromsar för bakhjulen (handbroms).
På den digitala kontrollpanelen på styret kan du avläsa hastighet, körsträcka, batteristatus samt om lysen eller blinkers är aktiverade. Modellen är dessutom utrustad med rattlås och stöldlarm! Den är utrustad med ett mycket tyst och underhållsfritt drivsystem. Sitsen är modern mopedmodell och har även plats för passagerare. Under sitsen finns ett praktiskt förvaringsutrymme som tillsammans med den medföljande förvaringslådan underlättar shoppingturerna.
– Max hastighet framåt: ca 20 km/h
– Max hastighet bakåt: 5 km/h
– Motor: 48V 600W
– Hjulstorlek: 12”×2.5″
– Batterier: 4 st 12V 20Ah
– Belysning blinker och tuta
– Stöldlarm- Storlek (LxBxH): 1650×700×1050 mm
– Sitthöjd (från marken): 870 mm
– Vikt: ca 97 kg
– Max lastvikt: 200 kg
– Max motlut: 15 grader
– Räckvidd upp till 60 km
Tillgänglig extrautrustning:
– Korg för montering bak
– Låskätting med larm
– Skyddsöverdrag

 

Köp din egen elscooter eller ansök om den som hjälpmedel finansierat av landstinget. Fritt val av hjälpmedel tillämpas i följande landsting: Stockholm, Kronoberg och Sörmland. Även Uppsala för ungdomar upp till 21 år. Halland, Dalarna, Östergötland, Västerbotten och Norrbotten pratar om att införa det. Du kan då välja hjälpmedel själv istället för de som landstinget erbjuder. Kontakta din förskrivare av hjälpmedel, vanligtvis arbetsterapeuten på din vårdcentral. För mer info: www.hi.se/frittval.

2 kommentarer till Elscooters

 1. AnnMari Knutson skriver:

  Hej. Längden fyrhjulig scooter? Priset?
  Med vänlig hälsning,
  AnnMari Knutson

  • admin skriver:

   Hej!
   Maila mig så är det lättare att lämna bra svar på era frågor. Då kan jag också hjälpa er med information till er förskrivare. Maila gör ni under ”kontakt”.
   Mvh
   Anna

Kommentera